Att ta jägarexamen

Efter många om och men så har jag äntligen kommit på vad jag kan komplettera min övriga träning med inför cykelsäsongen som drar igång i vår/sommar. Med mitt stora friluftsintresse som bakgrund har jag bestämt mig för att ta jägarexamen.
I led med den sportsliga satsning jag tänker göra för att hålla mig ung och levande med löpning och cykling, bland annat, så har jag funderat på vad jag kan göra för att pressa mig ytterligare. Friskvård är en av de viktigaste hörnstenarna i en människas liv och jag känner – spontant – att man aldrig kan få för lite av att röra på sig. Människan är kapabel till beundransvärda fysiska underverk om hon bara sätter manken till. Det är med det i åtanke som jag beslutade mig för att ta en jägarexamen.

Jag vill inte hymla om att det kom närmast som ett infall från min sida – jag har ett par arbetskolleger, vänner och bekanta som gillar att röra sig i det fria och själv har jag ett ohälsosamt intresse för mountainbikes och trialcykling i naturlig terräng.
Jag älskar också att äta kött (även om det inte är den huvudsakliga anledningen till varför jag vill jaga) och jag kan erkänna, rätt blygsamt, att jag fortfarande gillar gamla actionrullar och västernfilmer där det är mycket pangpang. Min typiska favoritfilm är när en man eller grupp jagar ett byte (tänk Predator/Rovdjuret med Arnold Schwarzenegger!), alternativt så kollar jag febrilt på djurprogram där det jagas på Animal Discovery eller liknande kanaler.

Den moraliska aspekten vill jag hålla mig utanför, men jag tycker ändå att det är värt att nämna att det är det naturligaste sättet att få kött på genom att jaga. Vill jag i framtiden ha kött själv så kan jag skippa jobbiga mellanhänder som jag inte vet något om, jag kan processera köttet själv, jag slipper konstiga tillägg och kemikalier, det är billigare och djuret jag bragt om livet får en naturlig och snabb död. I mitt fall får jag även röra på mig, då det inte är något enkelt slit att ta livet av ett djur. Om man ens lyckas med det. Nöjet i det stora hela med att jaga är att få smaka på det där ruset av att vara i kontroll och jaga något utan dennes vetskap, under tiden som man njuter av det fria.

I vilket fall som helst så har jag för närvarande tagit steget att certifiera mig som jägare, förhoppningsvis klarar jag det utan knussel och jag har än så länge gått på en introduktionskurs där jag fick handledning av en ytterst skön och respektabel jägarexpert som eldade på mitt intresse ytterligare.

Vill du som läser detta själv prova på att jaga och njuta av naturen samtidigt som du rör på dig och tar del av den naturliga näringskedjan så kan jag rekommendera att du hör av dig till Jaktia. De har oftast pejl på vilka kurser som finns tillgängliga runtomkring och har utöver det riktigt bra tips på vad man ska tänka på innan man sätter igång med att ta jägarexamen.

Vi ses i kikarsiktet!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>