Vikten av att välja rätt trafikskola!

Jag tillhör nog en generation som generellt känner en viss aversion mot att gå till en trafikskola och skaffa körkort. I och med att urbaniseringen i mångt och mycket är färdig sedan länge och de olika kommunikationerna från hem till skola, jobb, affärer och liknande är förträffliga för många känns det inte som särskilt kontroversiellt att inte lägga ut pengar för att skaffa körkort. Inte nog med att det inte alltid behövs körkort för att ta sig dit man vill, det finns alltid fall från trafikskola till trafikskola där många är oseriösa och vissa få faktiskt erbjuder bra utbildningspaket.

Som ett led i någon sorts avskräckningskampanj kan jag berätta om när min bror hoppade in i trafikvärlden och ville bli en bilist. Han anlitade en trafikskola, som jag inte tänker nämna vid namn, och var glad i hågen när han betade av teori, fixade delövningarna och de moment som krävdes för att lägga en grund för “körkortsexamen”. Dessvärre tog det en fruktansvärt lång och orimlig tid innan han fick möjlighet att få sitt körkort och instruktören verkade inte överdrivet sugen på att ge honom chansen heller. Det tog ett tjugotal övningar utöver det vanliga innan min naiva bror fick understöd av min käre far som ingrep och röt till mot trafikskolan som han ansåg sög ut min brors pengar utan att låta honom bevisa att han i praktiken kunde köra en bil utan problem.

Efter min fars intensiva samtal med trafikskolan gick de med på att låta min bror köra upp och han klarade testet galant, med få till inga anmärkningar under uppkörningen, vilket i efterhand var något som skulle skett långt innan han faktiskt fick chansen att få sitt körkort. Med andra ord hade trafikskolan och dess instruktörer förlitat sig på att min bror inte insisterat på att få köra upp och genererade därigenom mer pengar på kursen än vad de egentligen förtjänade.

Kontentan i min brors episod med en ganska tvivelaktig trafikskola är, med facit i hand, att svenskar överlag behöver skaffa lite stake. Stå upp för din tro på din egen förmåga som bilist! Säg ifrån när du tycker att det gått för lång tid mellan teoriprov och praktisk “tenta” och be din instruktör att låta dig köra upp, så att kursen inte drar ut på tiden och låter dig spendera mer pengar än vad du egentligen behöver.

Till skillnad från min bror har jag dock lite mer pejl på att skaffa körkort och vad man behöver tänka på, men min brors erfarenhet är ändå en erfarenhet för mig att ha i ryggsäcken när jag inom en snar framtid kommer försöka att skaffa körkort. Tro på dig själv – och säg ifrån när det går för långt! Det tycker jag alla ska ha i bakhuvudet när de aspirerar till att bli bilister.

Avskräckningar åsido – jag nämnde att det finns seriösa och mindre seriösa trafikskolor runtom i Sverige; lyckligtvis är majoriteten av aktörerna på marknaden mycket seriösa och tillmötesgående och man kan kanske se min brors episod som ett ganska isolerat skeende. Hittills har jag varit i kontakt med en trafikskola på Hisingen och jag kan säga att mitt intryck av dem är enbart positivt, och jag har fler vänner som är nöjda med sina besök på respektive trafikskolor än vänner som inte haft en lika förgylld upplevelse.

Man kan ju trots allt inte ta körkort själv – visst finns det möjlighet att låta någon bekant eller någon ur släkten agera instruktör för en, men jag föredrar att använda mig av en trafikskola som har erfarenhet av att pedagogiskt lära upp unga såväl som gamla i att köra bil och bli en lyckad och ansvarsfull bilist. Det finns trots allt mycket att tänka på, och det är inte alltid som föräldrar, släkt eller vänner har särskilt bra omdöme eller prioriteringar! Därför, upprepar jag, ser jag hellre att jag i framtiden blir upplärd av en certifierad och rutinerad man eller kvinna som har full koll på körkortsutbildningar och hur denne ska få ut det bästa av min förmåga under kursen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>