Vinterträdgårdar till vintern

Vinterträdgårdar har ockuperat mina tankar de senaste dagarna. Lite underligt kanske, men i och med att Sverige är så kallt och jävligt, så känns det än mer aktuellt nu under hösten.

Ja, tanken om att fixa en vettig vinterträdgård kom först efter att jag vaknat upp och raglade fram till morgonkaffet efter att jag haft min grillkväll med “boysen”. Som alltid med Sverige så kan det aldrig vara en stabil period med mycket sol och värme utan att himlen ska öppna sig helt plötsligt och förstöra allt med ryssvindar och ett sjuhelsikes regnande. Så var även fallet denna gången. Vi grillade och hade det gött ett tag, tills dess att små irriterande droppar började falla, vilket slutade i ett ösregn som orsakade väldigt sura fylleminer. Hela grillkvällen verkade gå åt fanders tills några av boysen fick snilleblixten att grilla inomhus, så vi fick vår goa högrevsstek och hamburgare till slut. Var slafsigt och nice bland all fylla som givetvis krönte aftonen.

Tog dock inte en lång stund innan den typiska svenska mentaliteten kröp fram och grabbarna började gorma och gnälla som skolpojkar gällande vädret. Jag var förstås också bekymrad, men jag knöt näven i fickan och funderade på hur det här skulle kunna kontras i framtiden, så man slipper rädslan av att få en kalldusch av spontana skurar mitt under en tropisk svensk sommar. Jag gnuggade mina gråa i vad som kändes som evigheter, men kunde inte komma på det. Nu kom jag dock på att jag kanske borde bygga ut min altan till en eller flera vinterträdgårdar. Två flugor i en smäll i slutändan. Detta eftersom man får ett varmt och pålitligt uterum under vinterhalvåret, samtidigt som man kanske kan se om man har lite gröna fingrar. Frugan har ju borrat ett hål i tinningen på mig gällande möjligheterna till att odla växter på altanen. Detta vore ju ett givet tillfälle för det.

Nu sitter jag alltså och har dille på vinterträdgårdar. Skulle inte säga att jag är en expert på det precis, men det löser sig. Är det någon som sitter på tips och erfarenheter – vädra gärna dina åsikter i kommentarsfältet i sådana fall! På återseende.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>